Când ai nevoie de un masaj terapeutic?

Masajul terapeutic, după cum sugerează și numele, este indicat în situații de afectare a echilibrului funcțional al unei persoane. Câteva tipuri de masaj terapeutic cu largă răspândire sunt masajul ortopedic și terapia neuromusculară (indicată pentru a trata durerile sau problemele circulatorii).

Masajul terapeutic se practică de mii de ani și cuprinde peste 80 de stiluri de masaj, care diferă între ele prin tehnica și mișcările folosite și prin presiunea exercitată asupra corpului pacientului.

Beneficiile acestui tip de masaj au fost dovedite prin mai multe studii – unul dintre acestea a fost efectuat în Seattle, Statele Unite, pe 64 de persoane care sufereau de dureri de gât și a demonstrat că masajul terapeutic îmbunătățește funcțiile motorii și elimină simptomele.

Important de menționat este că masajul terapeutic trebuie utilizat ca modalitate de vindecare și relaxare complementară și practicat doar de terapeuți specializați (cadre medicale cu specializări multiple, printre care și fizioterapeut sau de specialiști în masaj terapeutic). El nu înlocuiește medicația, ci este indicat de regulă alături de un tratament medicamentos.

Caracteristici ale masajului terapeutic

Masajul terapeutic este mai mult decât un masaj de relaxare, datorită faptului că principiile și mișcările utilizate au ca scop tratarea afecțiunii diagnosticate a pacientului. Așadar, vorbim de o serie de alte beneficii aduse organismului – pentru imunitate, tensiune, tonus muscular, circulație sangvină etc.

Masajul terapeutic implică mai multe discipline:

  • Drenajul limfatic
  • Terapia neuromusculară
  • Terapia cranio-sacrală
  • Masajul ortopedic
  • Masajul decontractant
  • Masaj tonifiant

Tehnica masajului terapeutic

Pentru masajul terapeutic se utilizează de regulă mâinile și degetele, dar pot fi folosite și antebrațele, coatele sau picioarele.

Tehnica de masaj poate varia, implicând o presiune ușoară sau presiuni profunde, în funcție de gravitatea afecțiunii pacientului. Dacă toate mișcările sunt executate corespunzător, durerea se va reduce considerabil de la primele ședințe iar pacientul își va recăpăta treptat mobilitatea.

Mai pot fi folosite și hot pack-uri (saci cu argilă sau gel), încălziți la o temperatură de 65 grade Celsius. Rolul acestor saci cu argilă în masajul terapeutic este de a pregăti țesutul pentru masaj.

Alte tehnici utilizate în masajul terapeutic sunt masajul profund, prespunctura (masarea unor puncte corespunzătoare anumitor tegumente) și stretching-ul (exerciții de întindere).

De regulă, în cazul masajului terapeutic se folosește atât tehnica manuală, cât și tehnici specifice de kinetoterapie.

Când trebuie să alegi masajul terapeutic?

Pentru că este o soluție alternativă indicată în tratarea mai multor probleme de sănătate, fiind considerată o terapie complementară, de regulă specialiștii sunt cei care pot îndruma un pacient să încerce sau nu masajul terapeutic.

Aceștia au în vedere tipul afecțiunii de care suferă pacientul și dacă acesta dorește să obțină efecte pe termen scurt (reducerea inflamației sau a durerii) sau pe termen lung, adică să folosească masajul terapeutic asociat cu alte proceduri (acupunctură, kinetoterapie, fizioterapie).

Dacă nu suferi de anumite probleme de sănătate (afecțiuni maligne, cutanate, inflamatorii osoase și osteoarticulare) în cazul cărora este contraindicat orice tip de masaj, poți apela la această formă de terapie.

Masajul terapeutic poate fi folosit în numeroase situații de afectare a echilibrului funcțional. Printre afecțiunile care se pot trata cu succes folosind masajul terapeutic se numără:

  • Probleme ale articulațiilor
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale
  • Distrofie musculară și neuro-musculară
  • Afecțiuni circulatorii venoase sau limfatice
  • Reumatisme degenerative

În cazul situațiilor de dezechilibru funcțional, rezultatele sunt mai rapid atinse prin intermediul masajului terapeutic, decât în cazul afecțiunilor organice, care necesită mai multe ședințe. În ambele situații, însă, este foarte importantă cooperarea pacientului.

Beneficiile masajului terapeutic

Mai sus am detaliat care sunt afecțiunile care pot fi tratate folosind masajul terapeutic și care sunt situațiile în care ar trebui să consideri acest tip de masaj ca terapie complementară.

În continuare vom vedea care sunt câteva dintre cele mai importante beneficii oferite:

  • Activează circulația sângelui
  • Crește aporul de substanțe nutritive către celule
  • Activează circulația vaselor limfatice
  • Reface mușchii
  • Crește rezistența la efort a fibrelor musculare
  • Calmează durerea

Ca metodă terapeutică, masajul epurează organismul de substanțe nocive și reechilibrează energetic întreg organismul. De asemenea, are și o serie de beneficii pentru psihic – reducerea anxietății, înlăturarea instabilității emoționale, creșterea numărului de endorfine etc.

Dacă vrei să ai parte de toate aceste efecte benefice dar nu ai timp sau acces la un terapeut avizat, îți recomandăm să apelezi la funcțiile fotoliilor noastre de masaj Chairmony. Vei avea parte de experiența unui masaj terapeutic profesionist în confortul propriei case.

Te invităm să descoperi și tu, pe cont propriu, efectele benefice ale masajului terapeutic!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *