Beneficiile masajului asupra sistemului muscular

Sistemul muscular este alcătuit din totalitatea mușchilor din componența organismului uman. Rolul mușchilor este de a genera forță și a întreține locomoția, alături de alte funcții vitale (în cazul mușchiului cardiac). Ei se împart în trei categorii:

 • Mușchi striați – sunt responsabili de mișcările pe care le executăm zilnic
 • Mușchi netezi – realizează mișcările involuntare ale organelor interne
 • Mușchiul cardiac – susține funcția cardiacă

Sistemul muscular nu este alcătuit doar din mușchi, ci și din țesut conjunctiv de susținere, rețele sangvine și rețele nervoase.

Printre funcțiile cele mai importante ale sistemului muscular se numără:

 • Menține o postură corectă
 • Susține efectuarea numeroaselor mișcări fizice
 • Contractarea și relaxarea
 • Produce căldură, astfel ajutând organismul să-și păstreze temperatura optimă
 • Stochează cantități de oxigen și glucoză de rezervă

Masajul, aliatul tău pentru o musculatură sănătoasă

Avem nevoie de mușchi pentru a ne menține organismul în cea mai bună stare și a desfășura principalele activități zilnice – de la muncă, la activități sportive, la hrănire sau chiar respirație. De aceea, este important să avem grijă de sistemul nostru muscular, să preîntâmpinăm principalele afecțiuni care pot apărea și să menținem un tonus muscular cât mai bun, indiferent de vârstă.

Este nevoie nu doar de activitate fizică susținută, ci și de evitarea mișcărilor bruște sau a suprasolicitării pentru a menține sănătatea musculară pe termen lung.

Datorită prelucrării țesuturilor moi și a sistemului muscular, masajul oferă numeroase efecte terapeutice și de relaxare organismului uman, astfel că ședințele regulate de masaj nu ar trebui să lipsească din viețile noastre.

Dacă te confrunți cu o serie de afecțiuni musculare (scăderea forței musculare, distrofia musculară, pierderea mobilității și a tonusului muscular, inflamarea mușchilor) sau vrei să preîntâmpini apariția acestora, masajul este una dintre cele mai eficiente metode la care poți apela.

Beneficiile masajului asupra sistemului muscular

Iată doar câteva dintre motivele pentru care masajul este partenerul de încredere al unui sistem muscular sănătos și puternic:

 • Combate tensiunea musculară – mișcările efectuate de terapeut ajută la scăderea tensiunii acumulate în mușchi și țesuturi, susținând o postură corectă.
 • Susține circulația sangvină la nivelul musculaturii – în cazul apariției leziunilor, un flux de sânge îmbunătățit spre zona afectată susține procesul de vindecare. De aceea, terapia prin masaj poate scurta timpul de vindecare al unui mușchi afectat.
 • Susține recăpătarea mobilității – în cazul leziunilor la nivelul musculaturii sau a unei posturi incorecte, numărul de mișcări pe care persoana le poate executa va fi limitat. Terapia prin masaj ajută la recăpătarea mobilității și menține sănătatea articulațiilor.
 • Combate durerea – terapia prin masaj combate o serie de dureri localizate, cum este cea de spate sau febra musculară. Astfel, ea ajută la eliminarea acidului lactic din mușchi, susținând recuperarea sportivă și relaxarea musculaturii. De asemenea, masajul blochează semnalele receptorilor de durere trimise către creier și susține eliberarea endorfinelor, astfel că pacientul va avea parte de o stare de bine după fiecare ședință de masaj.

Există de asemenea câteva tipuri de masaj ale căror tehnici și acțiuni vizează în principal bunăstarea sistemului muscular:

 1. 1. Masajul cu pietre vulcanice – este una dintre cele mai vechi tehnici terapeutice pentru relaxare și reechilibrare. Masajul cu roci vulcanice, prin încălzirea pielii, permite o absorbție mai mare a uleiului folosit în timpul masajului iar sistemul muscular poate fi tratat în profunzime.
 2. 2. Masajul sportiv – are rolul de a susține refacerea organismului în cazul persoanelor care fac efort fizic în mod regulat. Acest tip de masaj ajută la creșterea și menținerea tonusului muscular și detoxifierea organismului.
 3. 3. Masajul profund al țesuturilor – este o tehnică specială de masaj care vizează straturile inferioare ale țesuturilor musculare. Prin acțiunea sa, masajul profund detensionează grupele foarte încordate de mușchi, de aceea este recomandat în cazul tratamentului durerilor cronice, îmbunătățind mobilitatea corporală.

Îți recomandăm și Fotoliul Chairmony din gama Modern pentru a avea parte de o experiență completă de masaj muscular. Vei putea să te bucuri de masajul mai multor grupe de mușchi simultan iar câteva dintre tehnicile sale (batere, rulare, lovire ușoară) te vor ajuta să elimini tensiunea musculară indiferent de zonă și să-i oferi organismului tău starea de relaxare pe care o merită.

Ai grijă de sănătatea ta – alege remediile musculare oferite de Chairmony!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *