Celulita este o problemă frecvent întâlnită în rândul femeilor, însă ea poate afecta și bărbații. Aceasta constă într-un aspect inestetic al pielii cauzat de depozitarea defectuoasă a grăsimilor, iar apariția sa este determinată de diverse cauze – alimentație, cauze genetice, acumularea kilogramelor în plus și altele. Zonele cele mai frecvent afectate de celulită sunt abdomenul, picioarele sau posteriorul.
Masajul anticelulitic, după cum sugerează și numele, este un tip de masaj care vizează îmbunătățirea aspectului celulitei și remodelarea țesutului adipos, punând presiune pe zonele afectate.
Prin acest tip de masaj, celulele de grăsime sunt comprimate, de aceea se recomandă să apelăm cu regularitate la această terapie pentru rezultate pe termen lung. De asemenea, este indicat să apelăm la masajul anticelulitic alături de mișcarea regulată și o alimentație sănătoasă. Este esențial și să menținem mereu un nivel de hidratare optim al pielii pentru a îmbunătăți aspectul de coajă de portocală.
Masajul anticelulitic nu combate definitiv celulita, însă, folosit ca terapie complementară, el contribuie semnificativ la uniformizarea suprafeței pielii.
Cine poate face masaj anticelulitic?
Mișcările caracteristice masajului anticelulitic sunt foarte complexe și presupun cunoașterea anatomiei umane, precum și a nivelului optim de presiune care trebuie aplicat. De aceea, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, se recomandă ca masajul anticelulitic să fie executat de un specialist avizat (fizioterapeut).
Important de menționat este faptul că masajul anticelulitic prespune mișcări riguroase – se acționează insistent, uneori chiar dureros asupra zonelor afectate. Terapeutul trebuie să țină cont de rezistența fiecărei persoane și să ajusteze intensitatea masajului pentru a evita apariția vânătăilor.
De ce apare celulita și cum o poate ameliora masajul?
Există mai multe cauze care determină apariția celulitei – probleme ale țesuturilor conjunctive, tulburări hormonale, regim alimentar nesănătos (dietă bogată în grăsimi și zaharuri), lipsa de activitate fizică. Celulita poate apărea și la persoane slabe, și la persoane cu exces ponderal. Orice persoană poate avea celulită, indiferent de vârstă sau sex.
În cazul celulitei apărute din cauza alimentației greșite sau sedentarismului, masajul anticelulitic oferă pacienților rezultate mult mai rapide și pe termen lung, mai ales dacă terapia începe devreme, la primele semne ale apariției sale, și este practicată regulat.
La polul opus, dacă celulita are cauze medicale sau apare în urma unei afecțiuni inflamatorii, masajul anticelulitic nu dă rezultate.
Tehnici de masaj anticelulitic
Există mai multe tehnici de masaj anticelulitic utilizate de terapeuți pentru a îmbunătăți aspectul celulitei:
- 1. Fricțiunea – presupune mișcări energice menite să stimuleze circulația sângelui și a limfei. De regulă se folosește în zona șoldurilor;
- 2. Frământarea – terapeutul prinde porțiuni de piele cu o mână iar cu cealaltă efectuează răsuciri. Mișcările sunt similare cu frământarea aluatului. În funcție de rezistența pacientului și de aspectul celulitei, masajul poate deveni mai profund și mai ferm pe parcurs;
- 3. Presiunea – Se realizează prin strângerea pumnului și efectuarea unor mișcări circulare și viguroase, de jos în sus, menținând o presiune fermă. În cazul acestei tehnici de masaj anticelulitic, este indicat să se diminueze presiunea în zona interiorului coapsei datorită sensibilității pielii;
- 4. Lovirea – zonele afectate de celulită sunt lovite cu palma întinsă și degetele perfect drepte, dar nu puternic, terapeutul utilizând ambele mâini.
Beneficiile masajului anticelulitic
Practicat cu regularitate, masajul anticelulitic aduce o serie de beneficii importante pentru sănătatea pacienților:
- Îmbunătățește circulația sangvină și limfatică
- Facilitează eliminarea toxinelor din organism
- Diminuează țesutul adipos și susține scăderea în greutate
- Îmbunătățește aspectul și elasticitatea pielii
- Îndepărtează celulita într-o proporție semnificativă
- Elimină excesul de apă din țesuturi
- Susține remodelarea corporală, fiind un tratament local, axat pe zone precise
- Influențează metabolismul celular și sistemul glandular
Contraindicații
Masajul anticelulitic nu este indicat persoanelor care suferă de afecțiuni dermatologice sau varice, pentru că poate agrava simptomele și duce în timp la complicații.
Femeile care se află în perioada menstruală ar trebui să evite și ele acest tip de masaj pentru că mișcările vor fi resimțite la o intensitate mai mare.
Cât de des trebuie să apelez la masajul anticelulitic?
Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ca pacienții să se bucure de cât mai multe ședințe de masaj anticelulitic și să le cumuleze cu ședințe de exerciții cardio și de forță, în combinație cu o alimentație cât mai echilibrată. Hidratarea este și ea deosebit de importantă.
Frecvența și numărul ședințelor de masaj anticelulitic se stabilesc de către terapeut, în funcție de gradul de celulită și rezistența fiecărei persoane.
Dacă suferi de celulită și vrei să-ți îmbunătățești tonusul muscular și aspectul pielii, cumulat cu practicarea regulată a sportului și un stil de viață sănătos, masajul anticelulitic este soluția ideală pentru tine.
Pentru că timpul dedicat relaxării și îmbunătățirii condiției noastre fizice este de regulă limitat, îți recomandăm să încerci și tehnicile de masaj oferite de fotoliile Chairmony din Gama Modern. Funcțiile de frământare, lovire ușoară și rulare îți vor stimula circulația în zonele afectate de celulită și vor contribui semnificativ la eliminarea țesutului adipos, încălzirea, relaxarea și îmbunătățirea aspectului pielii.
Poți avea parte de toate aceste beneficii mulțumită fotoliului Chairmony fără a fi nevoie să optezi pentru un tratament anticelulitic săptămânal. Alege să te bucuri de un terapeut personal chiar la tine acasă!