Ce este masajul somatic?

Masajul somatic sau suedez este considerat una dintre cele mai vechi terapii. Acesta se caracterizează prin utilizarea unor mișcări specifice asupra părților moi de la suprafața corpului în scop fiziologic sau curativ.
Zonele masate sunt de regulă cele mai sensibile la acțiunea terapeutică. Masajul somatic general presupune un tratament asupra întregii suprafețe a corpului și poate fi executat în două variante, în funcție de decizia terapeutului, de pacient și de tipul afecțiunii:

 • Masaj somatic extins (are o durată de circa 60-90 minute)
 • Masaj somatic redus (între 30-45 minute)

Timpul de acțiune al acestei terapii poate fi redus la jumătate prin scăderea numărului de repetări ale mișcărilor, prin excluderea manevrelor secundare de masaj și prin combinarea manevrelor principale cu aceleași efecte.

Masajul somatic executat de un terapeut avizat și practicat cu regularitate produce vindecarea sau ameliorarea unui spectru larg de afecțiuni, unele dintre acestea fiind considerate incurabile în medicina clasică.

Beneficiile masajului somatic

Efectuat corespunzător, acest tip de masaj stimulează majoritatea funcțiilor corporale, organele, dar și țesuturile – pielea, mușchii, organele digestive, coloana vertebrală, etc. De aceea, practicat cu regularitate, el oferă pacienților o serie de efecte benefice importante pe termen lung:

 • Intensificarea circulației sangvine, a limfei și influxului nervos – pacientul se va simți revigorat și va reuși să elimine toxinele mult mai ușor;
 • Susține regenerarea celulară – pielea își va recăpăta fermitatea și aspectul tânăr;
 • Îmbunătățește funcția metabolică – din acest motiv, masajul somatic poate contribui la eliminarea excesului ponderal;
 • Contribuie la eliminarea tensiunii și a stresului;
 • Susține tonusul muscular.

Ce afecțiuni pot fi tratate prin masaj somatic?

Masajul somatic poate fi utilizat cu succes ca terapie complementară pentru tratarea mai multor tipuri de afecțiuni, dintre care menționăm:

 • Afecțiuni ale sistemului osteo-muscular (crampe, dureri musculare, pierderea mobilității, recuperare motorie după accidente);
 • Afecțiuni ale sistemului circulator (hipotensiune și hipertensiune arterială, ateroscleroză);
 • Afecțiuni ale sistemului nervos (stări de stres, insomnie, oboseală cronică, despresie);
 • Afecțiuni ale pielii (riduri, celulită, edeme).

Cui i se adresează masajul somatic?

Masajul somatic se adresează în principal persoanelor care suferă de afecțiunile enumerate mai sus. Cu toate acestea, el se poate aplica și în cazuri în care nu există o traumă musculară specifică, fiind o metodă accesibilă și eficientă pentru relaxarea persoanelor care se confruntă cu stres fizic sau psihic intens.

Acest tip de stres poate fi ușor eliminat prin ședințe regulate de masaj somatic. Pentru că vizează întreg organismul, acționând asupra diverselor terminații nervoase ale mai multor structuri ale corpului, rezultatul va fi  o stare generală de relaxare pentru pacient. Ne referim atât la relaxarea corporală, cât și la cea nervoasă.

O altă categorie de persoane pentru care masajul somatic este indicat cu precădere sunt cei care lucrează la birou. Masajul somatic stimulează reîntoarcerea venoasă din jumătatea inferioară a corpului, revigorând câteva dintre sistemele importante ale corpului uman (endocrin, nervos sau circulator).

Efectele benefice ale masajului somatic

Tehnicile de masaj suedez practicate cu pricepere și ritmicitate au efecte benefice pe termen lung asupra sănătății fizice și mentale a pacienților de orice vârstă.

Fie că suferi de o afecțiune specifică pe care vrei să o ameliorezi, fie că vrei să te bucuri de o stare de relaxare și energizare profundă sau de detensionare fizică și psihică, ar trebui să iei în considerare și câteva sesiuni săptămânale de masaj somatic.

Iar dacă nu ai timp să contactezi un terapeut avizat și să te programezi la salon, poți încerca și varianta relaxării la domiciliu marca Chairmony.

Indiferent de modelul ales din gama noastră, te vei bucura de o experiență terapeutică superioară datorită funcțiilor inovative ale fotoliilor noastre de masaj. Calea către relaxare și sănătate nu a fost niciodată mai simplă!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *