Ce înseamnă masajul reflexogen?

Masajul reflexogen sau reflexoterapia constă în masarea anumitor terminaţii nervoase sau puncte cu scopul de a combate problemele de sănătate ale pacientului.

Cei care pot practica masaj reflexogen sunt deopotrivă specialistul în reflexoterapie, cât şi pacientul însuşi (automasaj), cu condiţia ca pacientul să cunoască foarte bine afecţiunea pe care o are precum şi zona corespondentă pe care trebuie să o maseze.

Acest tip de masaj pleacă de la un principiu simplu, care a fost validat în repetate rânduri şi de studii ştiinţifice – fiecare organ al nostru are o terminaţie nervoasă pe suprafaţa corpului, iar aceste zone reflexogene sunt în relaţie cu organele noastre interne, glandele sau chiar întregi sisteme din corp (sistemul nervos, sistemul digestiv etc.)

Principiile reflexoterapiei datează din Egiptul antic, filozofii din acea vreme fiind de părere că: „Ce este sus este şi jos, ce este jos este şi sus, totul corespunde în univers.”

Masajul unor zone de pe tălpi şi picioare este o practică foarte veche – se credea în Antichitate că unele zone devin sensibile atunci când un organ se îmbolnăveşte. Astfel, soluţia care a stat la baza masajului reflexogen a fost masarea pacientului cu degetul sau cu alte mijloace pentru ameliorarea unor suferinţe.

Cui îi este destinat masajul reflexogen?

Acest tip de masaj este recomandat persoanelor care suferă de următoarele afecţiuni sau probleme de sănătate:

 • Dureri
 • Probleme cu circulaţia periferică (picioare grele, crampe musculare, varice)
 • Boli cardio-respiratorii (astm bronşic, bronsite cronice)
 • Boli ale aparatului digestiv (stomac, ficat, pancreas)
 • Boli ginecologice (menopauza la femei)
 • Boli reumatice cronice

Masajul reflexogen este indicat şi pentru:

 • Înlăturarea tensiunii şi stresului
 • Recuperare în cazul afecţiunii anumitor organe

Tehnica masajului reflexogen

Odată ce anumite puncte reflexe au fost diagnosticate ca fiind sensibile, este nevoie ca terapeutul să acţioneze asupra lor pentru a preveni anumite boli sau dereglări, a trata bolile deja existente ale organelor interne sau chiar a restabili şi menţine echilibrul energetic al unei persoane.

În cazul acestui tip de masaj, primul aspect important este confortul pacientului – el trebuie să stea cu faţa în sus şi cu picioarele întinse, iar terapeutul se aşează la picioarele pacientului.

Masajul reflexogen presupune presare şi mişcări circulare, dinspre călcâi spre degete în cazul în care terapeutul acţionează pe zone întinse.

În ceea ce priveşte intensitatea, ea trebuie să crească treptat – terapeutul începe cu apăsări uşoare şi se măreşte gradat apăsarea.

Nu este indicat ca o sesiune de reflexoterapie să dureze foarte mult, pentru că pot fi dislocate prea multe toxine prea repede, fără a da rinichiului sau ficatului şansa să le elimine la timp.

Reflexoterapia trebuie să urmeze o anumită succesiune:

1. Întâi se masează rinichiul, vezica urinară şi uretra

2. Se continuă cu masarea punctului reflexogen care corespunde capului

3. Urmează masajul organelor metabolice şi de detoxifiere (stomac, intestin, ficat, vezică biliară şi pancreas)

4. Se masează punctele limfatice pentru stimularea imunităţii

5. La final începe masarea punctelor sensibile sau dureroase corespunzătoare afecţiunii pacientului

O altă trăsătură cheie a masajului reflexogen este faptul că se foloseşte cu precădere pulpa degetului şi nu vârful în terapie.

Care este durata unei şedinţe de masaj reflexogen?

Se recomandă ca o sesiune de masaj reflexogen să ţină în jur de 20-40 minute, iar fiecare şedinţă să fie individualizată în funcţie de pacient şi stare sa de sănătate.

Beneficii ale masajului reflexogen

Reflexoterapia oferă pacienţilor o serie de beneficii importante pentru sănătate, dintre care menţionăm:

 • Detoxifierea organismului– acest tip de masaj ajută la eliminarea toxinelor
 • Creşterea imunităţii
 • Îmbunătăţirea circulaţiei
 • Oxigenarea celulelor corpului
 • Îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi limfei
 • Atenuarea durerii – masajul reflexogen stimulează secreţia de endorfine

În reflexoterapie este indicat să folosim anumite uleiuri esenţiale, cum ar fi uleiul esenţial de eucalipt, lavandă, rozmarin sau uleiul de măsline.

Masajul reflexogen este folosit cu precădere în tratarea anumitor afecţiuni, însă, dacă este executat corect, el poate avea beneficii asupra întregului organism.

Dacă vrei să-ţi îmbunătăţeşti starea generală de sănătate, să-ţi tratezi o afecţiune specifică, să-ţi optimizezi funcţiile organismului, să elimini toxinele şi să te simţi mai bine, atât fizic cât şi psihic, masajul reflexogen îţi poate fi un aliat de încredere.

Pentru cei care nu au timp să ajungă zilnic la un salon de masaj dar doresc să beneficieze de avantajele masajului reflexogen, noi le recomandăm să încerce și funcția de reflexoterapie a fotoliilor Chairmony din gama Modern. Grație acestei funcții, a sistemului de role și de încălzire, te vei bucura de efecte calmante și îți vei redobândi echilibrul energetic, chiar la tine acasă.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *