Cum se execută corect un masaj prin petrisaj?

Frământarea sau petrisajul este un termen general care desemnează o serie de mișcări  menite să stimuleze țesuturile din profunzime, mai precis musculatura. Scopul acestei tehnici de masaj este de a îmbunătăți contracția și elasticitatea musculară, dar și de a susține vindecarea leziunilor musculare.

De regulă, procedura de masaj prin petrisaj se adresează sportivilor de performanță pentru a susține refacerea după efortul fizic susținut, dar poate avea efecte benefice și în cazul persoanelor care suferă de atrofie musculară în urma unor perioade lungi de inactivitate sau a unor traume.

Specificul tehnicii petrisajului

Petrisajul face parte dintr-o gamă mai largă de tehnici specifice de masaj, alături de netezire, fricțiune sau batere, fiecare dintre acestea având un scop terapeutic precis. Dacă netezirea este o manevră specifică a masajului pielii iar fricțiunea prelucrează țesuturile moi subcutanate, frământarea este cel mai indicat procedeu pentru masajul țesuturilor profunde, în special al mușchilor.

Frământatul se poate executa cu o mână sau cu ambele mâini, cu palmele, degetele, degetul mare sau o combinație a acestora. Petrisajul presupune o serie de mișcări circulare și ritmice de înainte-înapoi. Tehnica poate varia în funcție de regiune și după scopul urmărit.

Tipuri de petrisaj

  • Rularea pielii – prin apucarea pielii și rularea metodică a acesteia între degete, terapeutul poate face o analiză a stării țesutului conectiv, dar și a tonusului muscular.
  • Cuta mare – terapeutul folosește toată palma pentru a prinde mușchii și țesuturile sub formă de cută, apoi le ridică, le comprimă între degete și palmă apoi reduce presiunea fără a desprinde mâinile de pe zonă. Se folosește frecvent pentru masajul spatelui, feselor, gambelor, brațelor sau coapselor.
  • Cuta mică – se folosesc două, trei degete într-o mișcare circulară și ritmică de-a lungul mușchilor susținători ai coloanei vertebrale.
  • Frământat cu pumnii – terapeutul utilizează partea dorsală a mâinii strânsă pumn și execută o mișcare asemănătoare cu cea de frământare a aluatului.

Beneficiile petrisajului

  • Îmbunătățește activitatea sistemului circular și a celui limfatic;
  • Menține elasticitatea pielii și a mușchilor;
  • Previne sau ameliorează atrofia musculară;
  • Îmbunătățește aspectul celulitei.

În ciuda acestor beneficii importante, există și o serie de contraindicații în ceea ce privește petrisajul. El nu trebuie efectuat asupra zonelor cu varice sau afectate de leziuni recente. De asemenea, nu este o metodă de vindecare indicată în cazuri de atrofiere severă a mușchilor.

Este recomandat să apelezi la un terapeut priceput care să cunoască modul corect de a executa petrisajul pentru a avea parte de cele mai bune rezultate. Frământarea prelungită poate obosi pacientul.

De asemenea, poți avea parte de aceste rezultate și dacă apelezi la soluțiile noastre. Fotoliul Chairmony din gama Modern îți pune la dispoziție și o funcție de frământare pentru ca tu să-ți poți recăpăta flexibilitatea, mobilitatea și tonusul muscular și îmbunătăți starea sistemului circulator.

Poți avea parte de efectele sale benefice atât în propria locuință, cât și la locul de muncă, dacă ai la dispoziție o astfel de soluție de relaxare în compania ta.

Alege tehnicile de masaj inovative ale fotoliilor Chairmony!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *