Despre masaj: istoria masajului de la origini până în prezent

Masajul este o metodă de tratament care folosește factorul mecanic sau termic pentru a stimula, printre altele, activitatea mușchilor și circulația sangvină. În zilele noastre, masajul este una dintre cele mai frecvent folosite terapii complementare, dar și modalități de relaxare practicate de publicul larg. De la vizite săptămânale la salon, la utilizarea unor fotolii de masaj profesioniste în confortul propriei locuințe, ne este greu să ne imaginăm viața noastră fără masaj.

Însă, un lucru puțin știut este că masajul are o istorie fascinantă în spate iar beneficiile sale au fost testate din cele mai vechi timpuri. Iată câteva lucruri interesante pe care poate nu le știai despre originile și dezvoltarea masajului din Antichitate până în prezent:

1. Cuvântul masaj a fost folosit cu prima dată cu sensul pe care îl cunoaștem astăzi (folosirea mâinilor pentru a manipula țesuturile moi) în prima parte a secolului XIX.

2. Cea mai veche mențiune a unor tehnici de masaj este regăsită într-un text medical chinez din anul 1800 î.e.n, ceea ce atestă vechimea, dar și importanța masajului în viața omenirii din cele mai vechi timpuri până în prezent. De altfel, masajul are un rol important în cultura și medicina chineză, alături de acupunctură și utilizarea diverselor tipuri de plante medicinale.

3. Atât în zona Asiei, cât și a Egiptului există mențiuni ale masajului, iar în Grecia, Hipocrat, denumit și părintele medicinei, considera că orice medic de valoare trebuia să cunoască și tehnici terapeutice de masaj.

4. Chiar și Julius Caesar, un alt personaj istoric important, s-a folosit de terapia prin masaj pentru a se trata de epilepsie.

5. Un moment semnificativ în istoria masajului a fost reprezentat de contribuțiile suedezului Pehr Heinrick Ling din 1813 – acesta a fost pionierul masajului suedez, iar pe baza tehnicilor dezvoltate de acesta au luat naștere majoritatea tipurilor de masaj terapeutic modern.

6. Începând cu secolul XX au apărut și studii științifice care susțin beneficiile terapeutice ale masajului iar de atunci interesul oamenilor pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate, dar și de relaxare nu a făcut decât să crească. Astfel, astăzi remarcăm o preocupare din ce în ce mai mare pentru terapii complementare, masajul ocupând un rol central.

Masajul a fost practicat din vechime de toate popoarele pământului, chiar dacă la început nu se cunoșteau în totalitate efectele sale benefice sau toate tehnicile pe care le utilizează majoritatea terapeuților astăzi.

În zilele noastre, însă, masajul s-a diversificat iar efectele sale au fost dovedite științific și observate de pacienți pe propria piele – de la îmbunătățirea circulației, la vindecarea unor afecțiuni, la beneficii asupra stării psihice.

Nu numai atât, dar în prezent sunt folosite peste 80 de tehnici de masaj care au dus la segmentarea acestei terapii în mai multe categorii – masaj suedez, terapeutic, thailandez, chinezesc sau indian, fiecare având specificul său.

La început o practică străveche, masajul și-a menținut prestigiul și în epoca modernă iar astăzi este un răsfăț pentru simțurile noastre și o metodă de vindecare eficientă, dar și foarte plăcută. Dacă nu ai încercat încă experiența relaxării prin masaj, îți recomandăm să încerci varianta terapeutului personal Chairmony!

Convinge-te și tu de puterea vindecătoare a masajului chiar astăzi!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *