Masajul sportiv – de ce ar trebui să îl încerci

Masajul sportiv, după cum sugerează și numele, este o terapie complementară destinată în primul rând atleților de performanță sau persoanelor care fac mișcare în mod regulat, în special exerciții fizice de o intensitate mare. Cu toate acestea, masajul sportiv este recomandat și persoanelor active, care fac sport la nivel de începător, nu doar profesioniștilor.

Toate persoanele care iubesc mișcarea se pot bucura de beneficiile acestui tip de masaj în egală măsură, fie că merg doar la o ședință săptămânală sau apelează în mod constant la masajul sportiv. În funcție de nivelul de activitate fizică, persoana poate decide de câte ședințe are nevoie sau se poate consulta cu un terapeut avizat.

Scopul și funcțiile masajului sportiv

Masajul sportiv are ca finalitate refacerea organismului după efort fizic prelungit sau intens și susținerea refacerii acestuia pentru a relua activitatea sportivă cât mai repede cu putință. Recuperarea este importantă mai ales în cazul atleților de performanță care își lucrează în mod repetat musculatura și care se confruntă des cu o serie de probleme cum sunt întinderile, febra musculară, durerile localizate etc.

Efortul fizic, mai ales de intensitate crescută, afectează nu doar mușchii, ci și tendoanele sau ligamentele, de aceea relaxarea structurilor suprasolicitate este deosebit de importantă pentru întreg organismul.

Masajul sportiv îndeplinește, astfel, mai multe funcții:

  • Relaxează mușhii suprasolicitați (în cazul atleților de performanță – culturiști, fotbaliști, alergători pe distanțe mari etc.);
  • Tonifiază musculatura mai puțin dezvoltată – de aceea, el poate fi recomandat cu succes și celor care încă nu au musculatura destul de definită sau nu sunt la nivelul dorit de performanță sportivă și au nevoie de un „imbold” suplimentar;
  • Ameliorează simptomele febrei musculare.

Cui i se adresează?

După cum am menționat și anterior, toate persoanele active pot apela măcar la o ședință ocazională de masaj sportiv, însă acesta se adresează preponderent atleților de performanță. Aceștia din urmă ar trebui să meargă la minimum 2 ședințe săptămânale de masaj sportiv. Numărul de ședințe poate varia în funcție de sportiv și de gradul de solicitare al mușchilor.

Masajul sportiv poate fi executat atât în timpul antrenamentelor sau competițiilor sportive, cât și după, în perioada de refacere după efort.

Beneficiile masajului sportiv

Efectele pozitive ale acestui tip de masaj sunt recunoscute de sportivii de pretutindeni, de aceea o mare parte din atleții de performanță atât din România, cât și din străinătate, apelează periodic la ședințe de masaj sportiv pentru recuperare. Iată care sunt doar câteva dintre beneficiile pe care acesta le aduce sănătății:

  • Relaxarea și calmarea mușchilor
  • Îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice
  • Combaterea stărilor de suprasolicitare musculară (dureri, amorțeli, febră musculară)
  • Recăpătarea sau chiar creșterea randamentului sportiv
  • Tratarea unor accidentări ușoare și prevenirea agravării acestora
  • Îmbunătățirea libertății de mișcare a articulațiilor
  • Combaterea spasmelor musculare

Tehnica masajului sportiv

Ca principii generale, important de reținut este că masajul sportiv începe întâi cu masarea grupelor musculare care nu au fost direct implicate în efort, continuând ulterior cu acțiunea asupra mușchilor afectați. Masajul sportiv utilizează atât tehnici specifice masajului terapeutic (frământare, netezire), cât și tehnici specifice kinetoterapiei.

Masajul sportiv te poate ajuta să-ți recuperezi starea de bine, dar și nivelul optim de performanță pentru a-ți putea relua sportul preferat în cel mai scurt timp sau pentru a te bucura din nou de beneficiile mișcării pentru sănătate.

Dacă nu ai timp să-ți programezi ședințe periodice de masaj cu terapeutul tău pentru că ești ocupat cu antrenamentele, o altă variantă pe care ți-o recomandăm este fotoliul de masaj Chairmony din gama Modern. Acesta poate fi utilizat în confortul locuinței tale și îți pune la dispoziție o gamă largă de funcții specifice masajului terapeutic (frământare, netezire) cât și opțiunea de a-ți personaliza experiența de masaj în funcție de cerințele tale.

Oferă-i corpului tău relaxarea pe care o merită!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *