Reguli de igienă în masaj pentru terapeuți și pacienți

Atribuțiile și responsabilitățile unui maseur nu vizează doar cunoașterea și aplicarea unor tehnici ale artei masajului cu scopul de a îmbunătăți starea generală de sănătate a unei persoane sau de a trata diverse afecțiuni.

Este esențial ca terapeutul să respecte și o serie de reguli de igienă la cabinet. Un bun profesionist în arta masajului știe că de respectarea acestor norme depinde buna desfășurare a activității sale.

Regulile de igienă pe care trebuie să le respecte un terapeut vizează atât ținuta sa, cât și spațiul de lucru sau echipamentul folosit. În continuare vă vom prezenta cele mai importante dintre acestea:

Norme de igienă în masaj pentru terapeuți

  1. 1. Spațiul – locul în care își desfășoară activitatea un maseur (domiciliul pacientului, cabinet) trebuie să fie în primul rând bine aerisit, optim luminat și ferit de radiații solare. Pentru relaxarea pacientului se recomandă crearea unei ambianțe plăcute prin folosirea luminii difuze și/sau aromoterapiei și menținerea unei temperaturi de minim 20 grade Celsius.

Masa de masaj trebuie să fie și ea bine întreținută, igienizată și acoperită cu un cearșaf, iar înălțimea ajustată în funcție de cerințele individuale pentru a asigura atât terapeutului, cât și pacientului o poziție optimă.

  1. 2. Igiena personală a terapeutului – orice terapeut avizat trebuie să dovedească o grijă permanentă pentru curățenia corporală.

În primul rând, terapeutul trebuie să se spele pe mâini, atât înainte, cât și după fiecare ședință de masaj cu un săpun antibacterian pentru a evita transmiterea germenilor.

Atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă unghiile tăiate și îngrijite. Femeile trebuie să aibă părul prins și să nu poarte inele, brățări sa alte accesorii care pot răni pielea pacientului. De asemenea, indiferent de gen, este indicat să se evite parfumurile tari, fumatul sau băuturile alcoolice.

O altă indicație este ca terapeutul să își îngrijească pielea palmelor pentru ca aceasta să nu fie aspră, ci plăcută la atingere pentru pacient și să evite muncile fizice grele sau sporturile care pot  răni pielea palmelor. În caz de răceală, terapeutul trebuie să poarte o mască la gură.

  1. 3. Vestimentație și echipament – terapeutul trebuie să poarte haine din bumbac pentru a permite pielii să respire, de preferat pantaloni lungi și o bluză sau un tricou cu mânecă scurtă. Hainele sale trebuie să fie îngrijite și curate. De asemenea, echipamentul de lucru trebuie menținut curat și schimbat ori de câte ori este necesar.

Reguli de igienă în masaj pentru pacienți

Pentru că masajul manual se aplică direct pe piele, nu doar terapeutul trebuie să respecte o serie de reguli de igienă, ci și pacientul. Iată câteva dintre acestea:

  • Oricine se prezintă la masaj trebuie să-și satisfacă mai întâi nevoile naturale de evacuare a intestinului sau vezicii urinare;
  • Persoana care urmează să fie masată ar trebui să ia masa cu 2-3 ore înainte;
  • Este indicat ca pacienții să facă un duș cald cu puțin timp înainte de începerea ședinței de masaj, dar și după;
  • Hainele pacientului trebuie să fie curate și igienizate.

Respectarea acestor norme este importantă pentru ca ambele persoane implicate în terapie să aibă parte de cele mai bune rezultate. Dacă se ține cont de aceste reguli de igienă, pacientul va avea parte de un tratament eficace, aplicat corect, într-un mediu cât mai relaxant, curat și confortabil iar terapeutul va putea să-și desfășoare activitatea în condiții optime.

Și în cazul în care te bucuri de terapia prin masaj oferită de fotoliile Chairmony la birou sau la tine acasă este indicat să respecți anumite norme de igienă.

Întreținerea fotoliului tău Chairmony este esențială atât pentru uz personal, cât și pentru restul persoanelor care îl vor folosi după tine (colegi de muncă, membri ai familiei).

Ai grijă de fotoliile Chairmony iar ele îți vor oferi relaxare și confort zilnic!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *