Rolul masajului în tratarea și prevenția afecțiunilor coloanei vertebrale

Majoritatea dintre noi ne confruntăm periodic cu stări de disconfort sau durere în zona coloanei verterbrale, fie pe fondul unui stil de viață sedentar, fie din cauza unei posturi incorecte sau a stresului cotidian. Pentru a cunoaște modalitățile de tratament și prevenție potrivite, este esențial să știm mai întâi câteva detalii despre coloana vertebrală.

Ce este coloana vertebrală?

Coloana vertebrală este cea mai importantă componentă a sistemului osos și a aparatului locomotor. Ea ne asigură libertatea de mișcare, flexibilitatea și ne menține echilibrul, fiind un punct de ancorare pentru celelalte elemente care intră în alcătuirea corpului nostru (oase, țesuturi, mușchi etc.)

Coloana vertebrală este alcătuită din mai multe segmente osoase sau vertebre și se împarte în 5 regiuni: cervicală, toracică, lombară, sacrală și coccigiană.

Coloana vertebrală îndeplinește o serie de funcții vitale pentru funcționarea optimă a organismului nostru:

 • Funcția de susținere (susține trunchiul și postura)
 • Funcția de protecție (apără măduva spinării de șocuri)
 • Funcția de mobilitate (conferă gradul de flexibilitate caracteristic fiecărei persoane, dar și libertate de mișcare)

Coloana vertebrală este extrem de puternică, fiind susținută de peste 120 mușchi și putând suporta o greutate de sute de kilograme. Cu toate acestea, ea este și una dintre cele mai vulnerabile componente ale corpului uman.

Un lucru puțin știut este acela că patru din cinci adulți se confruntă cu un tip de durere de spate cel puțin o dată în timpul vieții. Zona cea mai frecvent afectată este zona lombară, datorită faptului că ea suportă toată greutatea părții superioare a corpului.

În afara durerilor de spate cu care ne confruntăm cu toții pe parcursul vieții, coloana vertebrală este predispusă și la o serie de afecțiuni.

Afecțiuni ale coloanei vertebrale și ale spatelui

În funcție de gravitatea și de tipul lor, aceste afecțiuni pot cauza dureri, amorțeli sau disfuncții în organism. Iată câteva dintre acestea:

 • Cifoză, lordoză și scolioză – acestea sunt deformări ale curburii naturale a coloanei vertebrale
 • Osteoartrita – organismul îmbătrânește în timp iar discurile se deshidratează sau se usucă și nu mai pot amortiza corespunzător șocurile
 • Spondiloză – degradarea coloanei vertebrale ca urmare a înaintării în vârstă
 • Hernia de disc – deplasare a discurilor intervertebrale

Masajul – modalitate eficientă de tratament și prevenție

Există o serie de măsuri de precauție pe care le putem lua pentru a proteja coloana vertebrală și a preveni instalarea unor afecțiuni grave, cum sunt cele enumerate mai sus. Acestea includ corectarea voluntară sau asistată a posturii, kinetoterapia, efectuarea unor exerciții pentru spate și utilizarea masajului terapeutic.

Masajul terapeutic este o modalitate de tratament eficientă și inovativă, atât pentru a ameliora durerile de spate, cât și pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave ale coloanei vertebrale în timp. Important de menționat este faptul că, în ceea ce privește combaterea durerilor lombare, masajul s-a dovedit a fi mai eficient în unele cazuri decât tratamentul medicamentos.

O cercetare din anul 2009 realizată de o echipă de oameni de știință care au analizat 13 studii clinice a dovedit că masajul este o terapie complementară eficientă în cazul pacienților cu dureri lombare.

Câteva dintre beneficiile masajului terapeutic pentru sănătatea spatelui și a coloanei vertebrale sunt:

 • Combaterea durerilor localizate (zona lombară, cervicală etc.) apărute în urma unei poziții incorecte sau în urma unui stil de viață sedentar;
 • Relaxarea musculaturii spatelui;
 • Scăderea tensiunii arteriale;
 • Scăderea hormonului de stres (cortizolul);
 • Eliberarea endorfinelor și a serotoninei – eliberarea acestora ne ajută să nu mai resimțim durerea la fel de intens, chiar și în cazul unor afecțiuni cronice;
 • Îmbunătățește circulația sangvină.

Dacă vrei să te bucuri de un kinetoterapeut personal acasă sau la birou, poți apela și la fotoliile Chairmony. Funcțiile sale complexe și designul ergonomic al suportului pentru spate care imită cu exactitate curburile coloanei vertebrale îți oferă suportul optim și te ajută să combați durerile de spate, indiferent de zona în care acestea sunt localizate (cervicală, lombară etc.).

De asemenea, funcția de masaj a spatelui pe care o oferă fotoliul Chairmony te îți relaxează mușchii tensionați după o zi lungă de muncă și-ți corectează postura.

Protejează-ți coloana vertebrală și bucură-te de libertate de mișcare alături de Chairmony!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *